Enige vrouw is ook de jongste burgemeester

Door Sofie Joosen op 11 januari 2019, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur, Duffel

De 32-jarige Sofie Joosen (N-VA) zal tijdens de volgende legislatuur de Duffelse burgemeesterssjerp dragen. Niet alleen wordt ze de enige burgermoeder van de Mechelse regio, ze is ook de jongste van alle burgemeesters.

En of Sofie Joosen uitkijkt naar het burgemeesterschap. Dat blijkt al snel tijdens dit interview, afgenomen begin december. "Januari mag snel komen. Ik ontvang nu al mailtjes waarin ik word aangesproken als mevrouw de burgemeester. Ik probeer die mensen dan zo goed mogelijk verder te helpen vanuit mijn functie als schepen of door hun vragen door te spelen naar de huidige burgemeester."

Sofie Joosen is een geboren en getogen Duffelaar. Vanaf 2019 draagt ze de komende zes jaren de burgemeesterssjerp van haar geliefde gemeente. Nog geen tien jaar geleden was de dertiger actief in de tandheelkundige sector. Een politieke blitzcarrière heet dat. "De lokale afdeling van N-VA is mij destijds komen vragen. Ik had toen een mening over alles. Misschien was het geen slecht idee om met mijn meningen iets te gaan doen, dacht ik bij mezelf. Daarom ben ik op het voorstel van N-VA ingegaan. De initiële bedoeling was dat ik eerder achter de schermen zou meewerken en in 2010 zetelde ik als vertegenwoordiger van Jong N-VA in de jeugdraad van Duffel. Toen in 2012 de vraag kwam om op de tweede plaats van de kieslijst te gaan staan ben ik daar opnieuw op ingegaan."

Populairste politicus

Joosen kon in 2012 rekenen op de stem van 676 Duffelaars, goed voor een mandaat. Deze legislatuur ontfermde ze zich als schepen over de bevoegdheden sport, lokale economie en middenstand, land- en tuinbouw, toerisme, feestelijkheden, burgerlijke stand en bevolking, en dierenwelzijn. Sinds 2014 is ze Vlaams volksvertegenwoordiger. De verkiezingen van 2018 waren opnieuw een succes. Een ruime overwinning van haar partij en 1.767 stemmen achter haar naam, wat haar de populairste politicus van de gemeente maakt. Het burgemeesterschap lonkt. "Net als in 2012 wil ik niet weglopen van mijn verantwoordelijkheid. Als de mensen jou een mandaat geven, moet je dat opnemen. Is het burgemeesterschap een kinderdroom? Niet echt. Ik had nooit gedacht dat ik burgemeester zou kunnen worden, ook niet toen ik in de politiek stapte. Natuurlijk ben ik blij dat ik de burgemeester mag zijn van Duffel. Ik ben een fiere Duffelaar en hou van mijn gemeente. Ik heb hier een fantastische kindertijd gehad en woon hier graag. Die liefde voor een gemeente is geen onbelangrijk aspect voor het burgemeesterschap."

De benjamin

"Deze zes jaar als schepen hebben me ontzettend veel ervaring en voldoening gegeven. Ik ga graag naar de activiteiten van de verenigingen en ontmoet graag andere Duffelaars. Ik vermoed dat dat één van de redenen was waarom ik op zoveel stemmen kon rekenen. Deze legislatuur was ik bereikbaar voor de mensen en ik probeer er voor hen te zijn. Daar krijg je waardering voor. Een consequentie van die bereikbaarheid is natuurlijk dat je weinig vrije tijd hebt. Ik combineerde het schepenambt met het Vlaams Parlement, dan zijn de dagen goedgevuld. Maar dat weet je op voorhand. Het staat trouwens nog niet vast of ik opnieuw zal deelnemen aan de verkiezingen van het Vlaams Parlement."

Joosen wordt de enige vrouwelijke burgemeester van de Mechelse regio. Met haar 32 jaren op de teller wordt de N-VA'ster ook de benjamin der burgemeesters in onze regio. "Misschien is het in andere partijen niet de gewoonte om de kaart van jonge mensen te trekken, maar bij N-VA Duffel is het bijna een evidentie dat ze jonge krachten inschakelen. De komende legislatuur hebben we met Dirk Broes en Isabel Glorie twee nieuwe namen in het schepencollege. Nieuwe mensen hebben nu eenmaal frisse ideeën. Ik zou zelf nooit burgemeester zijn geweest, moest N-VA Duffel alleen maar ervaren rotten toelaten. Het is belangrijk dat er vernieuwing komt en dat je die combineert met ervaring. Hoe het komt dat ik de enige vrouwelijke burgemeester van de Mechelse regio zal worden, is voor mij een vraagteken. N-VA Duffel heeft oog voor bekwame mensen, of ze nu man of vrouw zijn. Deze legislatuur zetelde ik samen met partijgenote Rita Bellens in het schepencollege, de komende legislatuur zal Isabel een schepenambt opnemen. Een vrouw als burgemeester of schepen, het is niet meer dan normaal."

Fuifzaal

"Ik vermoed dat mijn eerste klus als burgemeester de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad en het schepencollege zal worden. Dat staat op 3 januari gepland. Daarna wil ik samen met het schepencollege werk maken van verschillende dossiers, denk aan de nieuwe fuifzaal, de bouw van de gymhal, het aanpakken van het sluikstortprobleem,... Er staat nog veel op de stapel. In een gemeente is er altijd wel iets te doen." (AVH)

ANTOON VERBEECK ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is