Geen kooisystemen meer voor legkippen?

Door Sofie Joosen op 2 juni 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vorige maand had Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts een overleg met de pluimveesector over de uitfasering van kooisystemen voor het houden van pluimvee. Ik was dan ook benieuwd naar de resultaten van dit gesprek. In de commissie Dierenwelzijn vroeg ik alvast naar de mogelijkheden om tot een uitfasering van kooisystemen voor legkippen te komen, zowel op Vlaams als op Europees niveau.

Kooihuisvesting zit sowieso in dalende lijn, het is een dalende trend bij pluimveebedrijven. In 2017 hadden we nog 87 bedrijven op een totaal van 192. Dat is ongeveer 45 procent. Vandaag zijn het er nog 51 op een totaal van 209. Dat is ongeveer 24 procent. Deze positieve evolutie is het bewijs dat een transitie perfect kan binnen een bedrijf, blijkbaar zelfs zonder bijkomende flankerende maatregelen.

Tijdens het overleg tussen de minister en de pluimveesector formuleerde de sector wel enkele ernstige bedenkingen, onder meer op economisch vlak. Minister Weyts neemt deze bezwaren mee en zal nu het overleg aangaan binnen de Vlaamse Regering over de opportuniteit om op Vlaams niveau het voortouw te nemen en de sector nu al duidelijk te maken dat een verbod op Europees niveau eraan komt. Zo kan die zich voorbereiden en een betere marktpositie innemen vooraleer de overige lidstaten zover zijn.

De alternatieven voor kooihuisvesting zijn al lang gekend en gaan van het systeem van grondhuisvesting naar de vrije uitloop. De Vlaming is alvast te vinden voor het afschaffen van de praktijk van kooikippen. Uit een onderzoek van GAIA blijkt namelijk dat 70 procent van de Vlamingen bereid is om meer te betalen voor voedingsproducten met eieren van scharrelkippen of kippen met vrije uitloop. Ik denk dat Vlaanderen dus gerust een voortrekkersrol mag opnemen. Met de nodige overgangsmaatregelen en redelijke uitfaseringstermijnen moeten we die laatste 24 procent bereiken. Ik geef dan ook mijn volledige steun om het regeerakkoord op het vlak van het uitfaseren van kooisystemen uit te voeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is