Hondenbelasting helemaal, paardenbelasting bijna verleden tijd in Vlaanderen

Door Sofie Joosen op 2 februari 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

De laatste gemeentelijke hondenbelasting in Vlaanderen is afgeschaft. Daarmee is deze achterhaalde taks definitief verdwenen. Ook de paardentaks is bijna weg: slechts twee gemeenten innen die. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister Bart Somers aan volksvertegenwoordiger Sofie Joosen (N-VA).

Sofie Joosen: “De hondenbelasting was een fiscaal fossiel. De gemeente kon niet zelf controleren wie een hond had. Eigenaars moesten hun dier zelf gaan aangeven en dus werden alleen de eerlijke baasjes belast. De inkomsten dekten bovendien amper de inningskosten. De afschaffing is dus  gewoon logisch.”

In 2010 hieven nog vijf gemeenten een hondenbelasting, voor een gezamenlijke opbrengst van €66.623. In 2016 waren dat er nog maar drie: Grimbergen, Hoeilaart en Overijse. Dit jaar schafte Overijse als allerlaatste de belasting af.

Paardenbelasting

Toch zijn daarmee niet alle dierenbelastingen verdwenen. Nog twee gemeenten halen jaarlijks samen zo’n € 40.000 op aan taks op paarden. In Hoeilaart betaal je €65 per paardenbox, in Sint-Genesius-Rode betaal je tot €200 per paard. Ook hier moet de eigenaar zelf aangifte doen.

Sofie Joosen roept op om ook hier komaf mee te maken: “Een moderne gemeente maakt schoon schip met die fiscale koterij. Lokale belastingen moeten eenvoudig te controleren en vlot te innen zijn voor de gemeente. Het belasten van dieren hoort daar voor mij niet bij.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is