Interview in 'Lokaal' (magazine VVSG)

Door Sofie Joosen op 12 maart 2019, over deze onderwerpen: Duffel
Sofie Joosen

Sofie Joosen, burgemeester van Duffel, kreeg van haar Wellense collega Els Robeyns het estafettestokje om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft ze het weer door aan een andere lokale politicus, van een andere partij en ver van Duffel.


Wat betekent het burgemeesterschap voor jou? Bereikbaar zijn, de vinger aan de pols houden. Daarom hou ik spreekuur op donderdagavond, zonder afspraak. Daarnaast vind ik het belangrijk veel contact te houden met lokale verenigingen, zo weet je wat er leeft bij jong en oud.
Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? In 2010 zette ik mijn eerste stapjes in de politiek als bestuurslid bij N-VA Duffel en richtte ik vrijwel meteen de Jong N-VA-afdeling op.
Kom je uit een politiek nest? Neen, er werd thuis aan de keukentafel wel eens over politiek gepraat.
Wat zie je als je grootste prestatie? Als schepen van Sport heb ik er in 2016 mee voor gezorgd dat de gemeente de velden van voetbalclub KVV Duffel kon overkopen. De toekomst van de club is daardoor verzekerd.
Neem je het burgemeesterschap mee naar huis? Ik zie het burgemeesterschap niet als een gewone baan, het is niet iets dat je van maandag tot vrijdag tijdens de kantooruren uitoefent en de rest van de tijd naast je neerlegt. Onvermijdelijk gaat het dus mee naar huis, maar dat beschouw ik niet als een last.
Heb je vrienden in de politiek? Ik hoop toch van wel.
Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Afhankelijk van het onderwerp, eerst met mijn administratie om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke keuzes.
Wat had je veel beter kunnen doen? Fouten zijn menselijk en daaruit leer je.
Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Ik probeer te allen tijde met mijn voetjes op de grond te blijven en consequent te zijn.
Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Ik ben nogal recht voor de raap. Soms ben ik té eerlijk, waardoor ik mensen ongewild tegen de schenen schop. Ik zou best wat diplomatischer mogen zijn af en toe.
Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Dat het op de bal speelt zonder de man te raken.
Met welke historische figuur identificeer je je het meest? Ik vergelijk mezelf zeker niet met een historische figuur, maar ik hoop toch op mijn manier enkele steentjes te verleggen in de geschiedenis van Duffel.
Wie zijn je huidige helden? Iedereen die dag in dag uit lijf en leden riskeert voor onze veiligheid.
Waar zou je nu het liefste zijn? Ik ga met mijn partner binnenkort nog eens een weekje op vakantie naar de zon, dat zal zeker deugd doen!
Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? Dat verandert continu, maar ik zou misschien wat minder moeten vloeken…
Wat is je meest gekoesterde bezit? Een kaart met een wens voor mijn toekomst erop die ik net voor ze stierf nog van mijn oma gekregen heb.
Wat is volgens jou de diepste ellende? Dakloos worden, door welke oorzaak dan ook.
Wat is je favoriete bezigheid? Eens lekker gaan eten.
Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Zeker en vast, na de gemeenteraad drinken we steevast iets in de buurt.
Wat is je motto? Waar een wil is, is een weg.
Aan wie geef je de estafettestok door? Emmily Talpe, burgemeester van Ieper.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is