Dierenwelzijn boven vuurwerkpret

Door Sofie Joosen, Ben Weyts op 20 maart 2019, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Dierenwelzijn, Verandering
Hond met oorbescherming

“Mensen en dieren zullen niet meer overal te velde vuurpijlen rond de oren geschoten krijgen.” Vlaams Parlementslid Sofie Joosen reageert opgetogen op de nieuw goedgekeurde regelgeving voor vuurwerk. Op initiatief van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en in samenwerking met parlementsleden van andere partijen draaide ze de logica om: vuurwerk wordt verboden, tenzij een gemeentebestuur anders beslist. “Wie vuurwerk afsteekt, zal zich eerst moeten bevragen”, zegt minister Weyts.

Doodsbange dieren

Momenteel kent Vlaanderen geen algemene regel voor het gebruik van vuurwerk of voetzoekers. In principe mag iedereen overal vuurwerk afschieten, tenzij de gemeente een lokaal verbod heeft uitgevaardigd. In de praktijk wordt er zeker in de eindejaarsperiode massaal in de lucht geschoten, zonder veel aandacht voor het welzijn van medemens of dier. De geluidsoverlast maakt talloze dieren doodsbang, waardoor ze op hol slaan en soms gewond geraken.

Algemeen verbod

Na de laatste jaarwisseling ging minister Weyts naar een parlementair draagvlak om vuurwerk aan banden te leggen. Met succes. Onder meer Vlaams Parlementslid Sofie Joosen zette haar schouders onder een algemeen verbod, waarvan gemeentebesturen kunnen afwijken. “Het is heel mooi dat we binnen de Commissie Dierenwelzijn over de grenzen van meerderheid en oppositie heen opnieuw een stap vooruit kunnen zetten voor meer Dierenwelzijn”, aldus Joosen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is