Dierenwelzijn

Het aantal klachten over inbreuken op dierenwelzijn ging de laatste jaren in stijgende lijn. Helaas liet de controle erop vaak te wensen over. Nu Vlaanderen zelf bevoegd is voor dierenwelzijn, kunnen we daar eindelijk paal en perk aan stellen. De N-VA wil voor die nieuwe afzonderlijke bevoegdheid een coherent beleid ontwikkelen. Dat moet ook gerichte, doeltreffende controles mogelijk maken, zodat inbreuken op de regelgeving niet langer ongestraft blijven.

Het houden van een huisdier brengt nu eenmaal bepaalde verplichtingen met zich mee waar kopers niet altijd bij stilstaan, zeker bij impulsaankopen. Daarom gaan we een sensibiliseringscampagne voeren over het houden van huisdieren, ook exotische. Speciaal om het probleem van zwerfkatten op te lossen, maken we werk van een kattenplan. En ook de illegale invoer en overmatige kweek van huisdieren zullen we aanpakken.

Nodeloos lijden van dieren moeten we zoveel mogelijk zien te vermijden. Daarom stellen we op termijn een verbod in op onverdoofd slachten en castreren.

Nieuws over dit onderwerp

Themasessie Dierenwelzijn bij landbouwdieren

Als parlementslid zetel je in verschillende commissies. In deze commissies gebeurt eigenlijk het echte parlementaire werk. Dossiers worden er behandeld, besproken en gestemd. Ik ben onder meer actief …

Naar een dierproefvrij Vlaanderen

Vlaams Parlementslid Sofie Joosen diende samen met haar collega’s Gwenny De Vroe (Open Vld) en Tinne Rombouts (cd&v) een voorstel van resolutie in om werk te maken van een toekomst zonder dierproeven …

Vlaanderen wil meer aandacht voor dierenwelzijn op Europees niveau

In het voorjaar van 2024 zal België voorzitter zijn van de Raad van de Europese Unie. Vlaanderen wil van dit voorzitterschap gebruik maken om het belang van dierenwelzijn onder de aandacht te brengen …