Themasessie Dierenwelzijn bij landbouwdieren

Door Sofie Joosen op 27 februari 2023, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Landbouw
Themasessie Dierenwelzijn bij landbouwdieren

Als parlementslid zetel je in verschillende commissies. In deze commissies gebeurt eigenlijk het echte parlementaire werk. Dossiers worden er behandeld, besproken en gestemd. Ik ben onder meer actief in de commissies Landbouw, Dierenwelzijn en Buitenlands beleid.

Om de juiste beslissingen te kunnen nemen is het belangrijk om te weten en te voelen wat er leeft op het werkveld zelf. Geregeld gaan parlementsleden op bedrijfsbezoek maar we nodigen ook zelf externen uit om hun visie en bezorgdheden te weten te komen.

Zo organiseerde ik op maandag 27 februari een themasessie rond het thema ‘Dierenwelzijn bij landbouwdieren’. We mochten heel wat knappe koppen verwelkomen en hadden een uiterst boeiend debat met hen.

Wetenschapper Frank Tuyttens van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek lichtte zijn voorstel toe omtrent een nieuw Dierenwelzijnslabel voor voedingsproducten. Nadien werden enkele heikele dossiers uit de pluimvee- en varkenssector besproken zoals biggencastratie en het kweken van kalkoenen. Onze partij wil zulke hete hangijzers niet uit de weg gaan en treedt hierbij in dialoog met de betrokken organisaties.

Liesbet Pluym (coördinator en kwaliteistadviseur Belpork), Leen Lietaer (adviseur en dierenarts Boeren op een Kruispunt), Wouter Wytynck (Boerenbond), Michel Vandenbosch (voorzitter GAIA) en Niels Wuyts (Zoetis) gaven op een zeer gedreven en inhoudelijk sterke manier hun visie weer op de verschillende dossiers. De standpunten werden duidelijk neergezet en we maakten ook kennis met enkele innovatieve toepassingen. Feit is alvast dat alle betrokkenen zich bewust zijn van het belang van een diervriendelijke landbouw, of op z’n minst diervriendelijkere.

Na de onderlinge gedachtewisseling en de vele vragen kunnen we nu als parlementslid met heel wat nieuwe informatie aan de slag. We nemen de inzichten en visies mee en zullen het niet nalaten om de nodige acties te ondernemen en vragen te stellen aan de bevoegde ministers om het welzijn van dieren te bevorderen met oog voor de economische context van de landbouw.

Ik wil alle experten en aanwezigen bedanken voor hun interessante en positieve bijdrage.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is