HatchTech Group, innoverend op het vlak van dierenwelzijn

Door Sofie Joosen op 27 augustus 2023, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Landbouw
De geslachtsidentificatiemachines draaien op volle toeren

Tijdens het parlementaire reces is er net iets meer ruimte om interessante werkbezoeken in te plannen. Zo zakte ik samen met collega Arnout Coel af naar het Nederlandse De Klomp. HatchTech en Respeggt zijn innoverende bedrijven op het vlak van dierenwelzijn en hebben daar de handen in elkaar geslagen. Ze hebben als doel onder meer het stoppen van het doden van miljoenen mannelijke kuikens, een thema dat ik behartig in de Commissie Dierenwelzijn. We kregen de nieuwste technieken te zien en stonden versteld van de resultaten.

Na een rit van net geen 2 uur komen we aan bij de gloednieuwe gebouwen van de HatchTech Group. We worden er verwelkomd door onze gastvrouwen Carmen Uphoff (Chief Operating Officer Respeggt) en Carla van der Pol (Head of Research HatchTech). De hoofdzetel is gelegen aan de Innovatielaan. Ze hadden geen betere locatie kunnen kiezen want het bedrijf is innovatief op vele vlakken en heeft ondertussen internationaal naam en faam verworven. Het bevorderen van het dierenwelzijn staat centraal in het bedrijf. We kregen hiervan enkele zeer interessante staaltjes te zien.

Geslachtsbepalingstechnieken

Er worden in Europa jaarlijks nog miljoenen mannelijke kuikens gedood. De HatchTech Group wil hier een einde aan maken via een zeer innovatieve en hoogtechnologische techniek. Uit de bevruchte eieren wordt op de negende dag een miniscule hoeveelheid vruchtwater getrokken en na onderzoek in een labo weet men enkele uren later al of er een haan of hen zal uitkomen na het volledige broedproces. Het gaatje in het ei wordt direct na de staalafname gedicht met bijenwas. De mannelijke eieren worden verwerkt in diervoeder en de vrouwelijke eieren worden uitgebroed tot leghennen. Zo wordt vermeden dat miljoenen mannelijke ééndagskuikens worden verhakseld of vergast. 

Superieure kuikens

De HatchTehc Group wil dat hun klanten kippen van uitzonderlijke kwaliteit kunnen produceren en creëren daarvoor de ideale omstandigheden. De broedmachines, setters en hatchers zijn zo ontworpen dat embyro's en kuikens in optimale omstandigheden kunnen leven. Onder meer de temperatuur en luchtventilatie zijn daarbij cruciaal. Tijdens de kritieke eerste vier dagen kan het kuiken in ideale omstandigheden leven waardoor de perfecte basis wordt gelegd voor een gezonde groei en ontwikkeling op langere termijn. Zo is er naast een perfecte vloer- en luchttemperatuur en vochtigheidsniveau ook een continue aanvoer van zoet water en voedsel.

Ik wil tot slot onze gastvrouwen Carmen en Carla uitdrukkelijk bedanken voor het zeer interessante bedrijfsbezoek en het delen van hun expertise. Ik ga er verder mee aan de slag in het Vlaams parlement. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is