Gifstrooiers moeten harder aangepakt worden

Door Sofie Joosen op 3 november 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Dierenwelzijn, Justitie
zieke puppy / hond

Geregeld duiken verhalen op van huisdieren die ziek worden of zelfs sterven door vergiftiging. Vaak blijken zij het slachtoffer te zijn van uitgestrooid Temik, een gif dat al lang verboden is in de handel. Op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Sofie Joosen zal Vlaams minister van Omgeving en Justitie Zuhal Demir strenger toezicht vragen door de dienst douane. “Wie betrapt wordt, moet vervolgd worden voor een milieumisdrijf, of zelfs voor poging tot doodslag”, stelt Sofie Joosen.

Ook dit jaar werden weer veel dieren slachtoffer van gifstrooiers. Zo werden in natuurgebied Vlassenbroek in Dendermonde enkele honden zwaar ziek. In Sint-Gillis-Waas stierven verscheidene roofvogels. Telkens werd Temik aangetroffen, een dodelijk gif dat al sinds 2004 in heel Europa is verboden.

Hondenhaters of stropers blijven dit gif echter importeren en strooien het verborgen in voedsel uit. In antwoord op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Sofie Joosen gaf minister van Natuur Zuhal Demir aan dat er sinds 2006 minstens 48 gifincidenten waren met Temik.

Sofie Joosen: “Die 48 gevallen zijn maar het topje van de ijsberg. Veel incidenten worden immers niet gerapporteerd aan de Natuurinspectie. Hoe dan ook is het frustrerend dat een gif dat al 16 jaar verboden is,  toch blijft opduiken. Minister Demir geeft aan dat Temik nog steeds vlot te verkrijgen is via buitenlandse websites.”

Sofie Joosen vraagt daarom een strengere aanpak van de gifstrooiers. “De sleutel in dit probleem ligt federaal. De douane moet die illegale Temik-import opsporen en aanpakken. Betrapte gifstrooiers, die er nu vaak met een boete vanaf komen, moeten ook zwaarder worden gestraft. Ze doden geliefde huisdieren of bedreigde roofdieren, maar ook voor mensen is zelfs een kleine dosis Temik dodelijk. Wie doelbewust giftig voedsel achterlaat op publieke plaatsen zou niet alleen voor een milieumisdrijf, maar ook voor poging tot doodslag vervolgd moeten worden.”

Minister Demir, bevoegd voor Justitie, Handhaving en Omgeving, heeft zich al aangesloten bij die oproep.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is