Lidstaten krijgen meer macht in Europees landbouwbeleid

Door Sander Loones, Sofie Joosen, Rita Gantois op 31 mei 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Landbouw
landbouw

Met de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) geeft de Europese Commissie vrijdag een hele reeks taken terug aan de lidstaten en de regio’s. Een goede zaak, vindt Europarlementslid Sander Loones: “De Commissie geeft expliciet toe dat één beleid doorduwen in de ganse EU niet tot de verhoopte resultaten heeft geleid. De lidstaten toelaten om meer maatwerk te bieden is beter. Zo zal Vlaanderen meer een beleid op maat van onze Vlaamse boeren kunnen voeren.” Een stap in de goede richting, meent Sander Loones, al merkt hij ook op dat de Commissie halfweg blijft steken. “Met het Commissievoorstel zullen onze boeren weliswaar wellicht niets verliezen, met het N-VA-voorstel zouden we hen echter nog sterker kunnen steunen. Zodat zij hun eerlijke boterham wat makkelijker zouden kunnen verdienen.”

Regionale eigenheden

Vlaams parlementslid Sofie Joosen sluit zich aan bij Sander Loones: “Vandaag bepaalt Europa tot in de kleinste details de regeltjes voor elke Europese landbouwer. Zo gaat het voorbij aan belangrijke regionale eigenheden, zoals de verschillen in weersomstandigheden en geteelde gewassen. Dit leidt vaak tot wrevel en onbegrip bij landbouwers. Dat de Commissie nu het roer omgooit, moet absoluut toegejuicht worden.” Loones vult aan: “Het is goed dat de Europese Commissie erkent dat lidstaten maatwerk moeten kunnen bieden in landbouwbeleid. Ik hoop dat ze die analyse ook doortrekt naar andere relevante beleidsdomeinen.”

Pervers systeem

Ook Kamerlid Rita Gantois ziet eveneens een lichtpunt in de hervorming: “Vandaag gaan de grote industriële landbouwbedrijven in onder meer Tsjechië, Slowakije en Oost-Duitsland met de Europese centen lopen. Zo gaat 80 procent van de Europese inkomenssteun naar slechts 20 procent van de Europese landbouwers. Een pervers systeem dat uitnodigt tot fraude. Zo zagen we recent dat de Italiaanse maffia hierrond actief werd in Slowakije. Daarom stelt de Commissie voor om een bovengrens in te voeren: een landbouwbedrijf zou in de toekomst maximum tussen 60 000 en 100.000 euro inkomenssteun kunnen krijgen. Meer kleine boeren moeten zo aanspraak kunnen maken op een groter stuk van de taart.”

Meer steun voor Vlaamse boeren

Sander Loones plaatst toch enkele kanttekeningen bij de hervorming: “De kentering die wordt ingezet is goed, helaas is er nog geen echte trendbreuk. België draagt vandaag meer bij aan het GLB dan wat Belgische boeren er in totaal voor terugkrijgen. En nog geen klein beetje. Van 2015 tot 2020 loopt dat bedrag op tot 700 miljoen euro per jaar. Dat zou anders kunnen, erkent zelfs de Europese Commissie. Volgens haar berekeningen van september 2017 zou, in geval van slechts 30 procent cofinanciering van het GLB voor de periode van 2021-2027, België 1,849 miljard euro kunnen besparen. Met die centen zouden we onze eigen boeren extra kunnen steunen! Helaas komt dit er dus niet, omdat traditionele machtspolitiek liever de huidige transfers behoudt. Dat onze landbouwers daar het slachtoffer van zijn, krijg ik niet uitgelegd. Ons N-VA-voorstel zou alvast wél meer steun mogelijk maken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is