Minder zwerfkatten dankzij diervriendelijke campagne

Door Sofie Joosen op 10 maart 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Duffel

Dankzij een diervriendelijke campagne van het lokaal bestuur is het aantal zwerfkatten in onze gemeente opnieuw gedaald. Vrijwilligers vangen de zwerfkatten en laten ze castreren of steriliseren. Nadien worden ze opnieuw vrijgelaten.

Zwerfkatten zorgen voor overlast in onze gemeente. Daarom startte het lokaal bestuur Duffel in 2015 met een campagne om het aantal zwerfkatten binnen de perken te houden. Het gaat om een diervriendelijk project waarbij zwerfkatten gesteriliseerd of gecastreerd worden en nadien opnieuw vrijgelaten. Gechipte huiskatten worden niet meegenomen.

Door zwerfkatten te vangen in speciale bakken, te laten castreren of steriliseren door een dierenarts en weer uit te zetten, kan de gemeente het zwerfkattenprobleem op een doeltreffende en diervriendelijke manier aanpakken. In 2019 werden er nog 46 zwerfkatten gevangen en behandeld. In 2020 waren dit er 24 en het voorbije jaar waren dat er nog maar 21.

“Ik kan rekenen op een sterk team van vrijwilligers die dit project mee tot een succes maken”, reageert burgemeester en bevoegd voor dierenwelzijn Sofie Joosen. “Alle katteneigenaars zijn sinds 2017 verplicht om hun dier te chippen en te registreren. Dit draagt uiteraard bij aan een vermindering van het aantal zwerfkatten. We hopen dat de dalende trend zich verderzet.”

Inwoners die zwerfkatten signaleren of willen toetreden als vrijwilliger van het project kunnen contact opnemen met het omgevingsloket via 015 30 72 60 of omgeving [at] duffel.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is