Vlaanderen blijft Oekraïne steunen

Door Sofie Joosen op 17 mei 2023, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid

De oorlog in Oekraïne blijft maar duren. Het treft de economie van het land hard. Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van Europa genoemd. Het is belangrijk dat dit graan op de wereldmarkt terechtkomt. Doordat de Zwarte Zee en haar havens grotendeels gecontroleerd worden door Rusland is het niet eenvoudig om graan via de Zwarte Zee te transporteren. Daarom blijft de Europese corridor van levensbelang voor de Oekraïense economie en de voedselzekerheid wereldwijd. Ik kaartte dit aan tijdens de Commissie Buitenlands Beleid in het Vlaams parlement.

De spanningen rond Oekraïne zijn ook in de buurlanden voelbaar. Doordat het Oekraïense graan in de buurlanden bleef en daar op de markt kwam, daalden de prijzen voor graan voor de lokale boeren. Polen, Hongarije, Bulgarije, Slowakije en Roemenië weigerden daarom een tijdje de import van graan uit Oekraïne en dat om de eigen markt te beschermen. In een eengemaakt en solidair Europa kan dat uiteraard niet en de Europese Commissie greep dan ook in. De noodmaatregelen van de Europese Commissie voor de gedupeerde boeren bleken voldoende om de boycot op te heffen. Toch blijft de situatie in de regio precair. 90 jaar na de Holodomor, gebruikt Rusland voedsel opnieuw als wapen in de oorlog tegen Oekraïne. Door Oekraïense graansilo’s te vernietigen en havens te blokkeren tracht Rusland, Oekraïne economisch zwaar te treffen. Europa is daardoor de levensnoodzakelijke corridor geworden voor de Oekraïense economie. Rusland dreigde er ook mee om de belangrijke graandeal niet te verlengen maar deed dit uiteindelijk toch, zij het maar met twee maanden. Deze 'Black Sea Grain Deal' is van groot belang. Het stoppen van deze deal zou niet alleen voor Oekraïne een catastrofe zijn maar zou ook een risico betekenen voor de wereldwijde voedselbevoorrading met een grootschalige hongersnood in Afrika en Azië als mogelijk gevolg. 

Onze Minister-president Jan Jambon bevestigde alvast dat Vlaanderen zowel het transport van Oekraïense landbouwproducten door Europa als de graandeal tussen Rusland en Oekraïne blijft steunen. We blijven de situatie op de voet volgen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is